Μακρά έκθεση

 
Συμβουλές Φωτογράφισης

Οι φωτογραφίες μακράς εκθέσεις μπορούν να μας δώσουν μια διαφορετική δυναμικότητα και προοπτική στην εικόνα μας.Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι είναι μια από της δημοφιλέστερες τεχνικές φωτογράφησης τοπίου. Πάμε να δούμε τι χρειαζόμαστε και τι πρέπει να προσέξουμε για δημιουργήσουμε τέτοιες φωτογραφίες και να αποφύγουμε κάποια από τα πιο συνηθισμένα λάθη.

1. Τρίποδο

Ένα καλό τρίποδο με μια σωστή κεφαλή σίγουρα είναι ένας καλός σύμμαχος στο να παράγουμε καθαρές εικόνες με την μέγιστη ευκρίνεια. Αποφύγετε να σηκώνεται την κεντρική κολόνα ειδικά όταν φυσάει επίσης πολλά τρίποδα έχουν στην μέση τη κολόνας ένα γάντζο για να μπορέσουμε να προσθέσουμε επιπλέον βάρος, χρησιμοποιήστε το για περισσότερη σταθερότητα.

2. Φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας (ND filter)

Τα φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας μας βοηθάνε στο να μειώσουμε το φως που μπαίνει στον αισθητήρα της μηχανής μας, δίνοντας μας την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε αργές ταχύτητες. Μπορούμε να τα βρούμε σε διάφορες πυκνότητες ξεκινώντας από 1 στοπ και φτάνοντας μέχρι τα 16 στοπ. Χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο μεγάλης πυκνότητας θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μηχανή μας ίσως να μην μπορέσει να εστίαση, όποτε το ιδανικό θα είναι να βρούμε το κάδρο μας, να εστιάσουμε και μετά να τοποθετήσουμε το φίλτρο. Ένα ακόμα συνηθισμένο πρόβλημα που παρουσιάζεται όταν χρησιμοποιούμε φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας είναι ότι κατά την λήψη μπορεί να εισέρχεται φως από το σκόπευτρο της μηχανής μας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται μωβ γραμμές στην εικόνα μας, η λύση για αυτό το πρόβλημα είναι να κλείνουμε το σκόπευτρο ώστε να μην περνάει το φως, κάποιες μηχανές έχουν ένα κουμπί δίπλα από το σκόπευτρο που μας δίνει την δυνατότητα πατώντας το να κλείνει το σκόπευτρο, ενώ κάποιες άλλες έχουν έξτρα ένα μαύρο καπάκι το οποίο τοποθετείτε πάνω στο σκόπευτρο για να μην εισέρχεται το φως επίσης πάντα υπάρχει και η αξιόπιστη λύση την μονωτικής ταινίας. Παρακάτω ακολουθεί ένας οδηγός μακράς έκθεσης ώστε να μπορούμε να υπολογίσουμε το χρόνο έκθεσης ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η πυκνότητα των φίλτρων που χρησιμοποιούμε.Ο οδηγός δεν είναι απόλυτος και μπορεί να υπάρχουν αποκλίσεις ειδικά στης μεγάλες τιμές.


3.Τηλεχειρηστήριο (Remote control)

Το τηλεχειριστήριο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε είτε για να αποφύγουμε το κούνημα κατά την επαφή μας με την μηχανή είτε για όταν θα θελήσουμε να πάρουμε μια λήψη πάνω από 30 δευτερόλεπτα σε bulb mode. Επίσης μπορείτε να συνδυάσετε το κλείδωμα του καθρέπτη για να ελαχιστοποιήσετε τους κραδασμούς.

4.Επεξέργασια

Η φωτογράφιση σε RAW αρχείο είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα κάποια από τα συνηθέστερα προβλήματα. Αυτά που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα κατά την επεξεργασία είναι η αφαίρεση του ψηφιακού θορύβου, η διόρθωση του white balance, το βινιετάρισμα και η χρωματική απόκλιση που μπορεί να υπάρξει από την χρήση το φίλτρων ουδέτερης πυκνότητας.